02-06-09

Graves?

Mijn tweede examen is afgelegd... Maar hmn... Ik heb het horen donderen in Keulen! En dat meen ik, ik kon écht geen link leggen.

De vraag luidde als volgt:

Beschrijf de ziekte van Graves.

Phoe... Ik heb gewoon gezeverd, wetende dat ik er helemaal naast zat, maar uit principe zou ik niet zonder antwoorden indienen!

Dus, dan wend ik nu 'google' aan, om die geheime ziekt voor mezelf en jullie te onthullen!


Wat is de ziekte van Graves? 

De ziekte van Graves-Basedow is een auto-immuun aandoening. Auto-immuun wil zeggen dat het lichaam antistoffen maakt tegen (delen van) het eigen lichaam. waardoor ziekteverschijnselen ontstaan. Bij de ziekte van Graves kan er sprake zijn van afwijkingen van de schildklier, de ogen (eigenlijk oogkassen) en de huid op de scheenbenen.

Verschijnselen 
Bij de ziekte van Graves is er meestal sprake van een te hard werkende schildklier.  De klachten zijn : beven. hartkloppingen, afvallen ondanks veel eten. het gauw warm hebben, frequente ontlasting of diaree, wegblijvende menstruatie. De oogkasverschijnselen zijn: wijdopen gesperde ogen, pijnlijke rode, tranende ogen. bolle ogen, zwelling van de oogleden, dubbelzien, slecht zien. Deze verschijnselen worden veroorzaakt doordat de oogspiertjes en het vet in de oogkassen zwellen, waardoor de inhoud van de oogkas als het ware naar buiten wordt geperst.

Het stellen van de diagnose
De diagnose wordt gesteld op grond van de klinische verschijnselen, veranderingen meetbaar in het bloed (u moet dus bloed laten prikken) en in sommige gevallen een CT-scan van de oogkas. CT-scans zijn series computergestuurde röntgenfoto's. Bij patiënten met de oogverschijnselen van Graves is op de CT- scan te zien, dat een of meer oogspieren verdikt zijn of dat het oogkasvet is toegenomen. Ook kan de dikte van de oogspieren gezien worden met ultra geluid (echografie).

Behandeling   
De behandeling valt uiteen in een behandeling voor de schildklier en de ogen. De internist / endocrinoloog probeert de werking van de schildklier te normaliseren met medicijnen of radioactief jodium.

Verschijnselen als uitpuiling van de ogen, ooglidzwelling en ernstig dubbelzien blijven zonder behandeling meestal bestaan. In lichte gevallen wordt volstaan met het adviseren van het frequent dragen van een zonnebril en het voorschrijven van oogdruppels, -gels of -zalven, die verzachtend werken maar het ziekteproces zelf niet beïnvloeden.

BRON: http://users.skynet.be/belgischeoptiekgids/oogziektesyndroomvangraves.htm

graaaa

 

 

En voilà, dat weten we dan nu ook weer, jammergenoeg wist ik het enkele uren geleden nog niet!!

 

 

Dikke kus

Elsjuh

Commentaren

Oei, als ik dat wat eerder had geweten had ik het je kunnen influisteren.

Gepost door: kaatje | 02-06-09

elsje, bij deze weet ik het nu ook!! succes bij het volgende examen !

Gepost door: magda | 02-06-09

Ik zou het je ook kunnen vertellen hebben! Heb het gehad en nu is mijn schildkllier deels verwijderd.
Alleen was het gelukkig niet op mijn ogen, want da's bangelijk!
Liefs,

Gepost door: Bientje | 02-06-09

Jaja, tzien ol gin esperolln hé

Gepost door: Mattjoas | 03-06-09

aiaiai ik zou het ook niet geweten hebben, maar ja, dat is parate kennis zeker??? Enfin, nu weet je het, en as dat de enige vraag is die je niet wist??!!??
ondertussen werkt mijn laptoppeke weer... bbrrrr ik was toch wel even bang hoor! enkel de 'l' blijft hangen... ik moet er écht hard op duwen!
good luck voor morgen he lieve meid! doeiiiiiiiiii

Gepost door: suikerbossie | 03-06-09

De commentaren zijn gesloten.