07-06-09

Discussie?

Eigenlijk heb ik eens zin in een discussie, over gezonde voeding versus ongezonde voeding.

Veel mensen hebben als excuus: "gezond koken kost te veel tijd!". "Nen pizza in de oven steken is minder werk". "Naar het frietkot rijden zorgt voor minder afwas".

Zal ik deze dingen al in 1 slag weerleggen?

Wokken!

 

Ik moet zeggen: tijdens de examens denk ik ook vaak: zou ik geen frietje eten, zouden we geen pizza opwarmen?

Dat is gemakkelijk, ja, maar voedzaam?

Ja, het is voedzaam: als je je vetreservers wilt bijkweken, wel ja!

Maar als je je vitaminen wilt bijwerken, en je lichaam gezond wilt hebben, schaf dan snel een wok aan, en begin eraan.

Om te bewijzen, vertel ik je, hoe Kim en ik het doen:

De ene keer halen we kipfilet, dat snijd je gewoon in blokjes, schijfjes, .... . Soms maken we wok  met verse américain (gemalen biefstuk). Anders doen we ook soms een stuk rundvlees of varkensvlees. Wist je dat er zelfs diepvriesvis bestaat, enkele soorten in 1 zak, die je uitstekend kunt gebruiken in de wok...

wok-vis

 

Vervolgens heb je natùùrlijk groenten in je wok. Tegenwoordig heb je heel wat groentenmengelingen te koop: gewassen, gesneden, ...: gewoon in je wok doen, even laten meebakken en direct lekker klaar. Dit bestaat in verse variëteiten en diepvries. Natuurlijk zijn verse, gewone groenten nog anders hé. Beter, zullen velen zeggen, maar tegenwoordig moeten diepvriesproducten niet meer onder doen. Maar enfin, over de groenten druf ik niet discussiëren. Als je tijd hebt, kun je zeker en vast vers je wortelen raspen en versnijden, boontjes doppen, prei versnijden, ... Want normaalgezien zitten in vers bereide groenten meer vitamientjes...

 

Verder kun je aardappeltjes koken en die in de wok meedoen, of wokmie meekoken, rijst en deegwaren kunnen ook altijd!

wokmie

 

En om mensen héél warm te maken voor wok, en ze blijvend te laten wokken, is VARIATIE heel belangrijk. Die variatie kun je bekomen door elke keer met andere kruiden te werken. Bijvoorbeeld: een wokje met kip: je kunt de kip gewoon kruiden met peper en zout, en andere keer met kipkruiden, nog een andere keer met curry, met tandoori, met zooooooveel!

 

Hieronder zie je wat van onze laatste wok-creatie, en dat TIJDENS de examens! We hebben gechronometreerd: de laatste wok-beurt, met wokmie, kostte ons welgeteld 12 minuten om die te bereiden. HMNOnbeslist, volgens mij is een diepvriespizza niet zo snel klaar!

Herschaalde kopie van 102_0003

 

 

 

Zo, haal nu maar snel je wok boven en begin eraan!

 

Dikke kus

 

Elsjeuh

Commentaren

wokken is het leukste wat er bestaat B)
Heerlijk en snel en gewoon leuk om te doen :D

Gepost door: Karen | 08-06-09

dat ziet er heel lekker uit 'k ben blij dat ge de wok veel gebruikt
bommie

Gepost door: bommie | 08-06-09

elsje, inderdaad lekker gezond en vlug klaar! Ik eet zoiets erg graag,maar...opa minder,hahaha!
Ik volg je als je zegt dat een crèmeke smeren deugd kan doen en dat je je daardoor zelfs beter voelt.Ik vind dat ook.En je hebt Kim toch een flinke hug gegeven voor zijn boodschappen doen?
Ik duim voor jullie hoor!!

Gepost door: magda | 08-06-09

*** Wokken is idd heerlijk en je kan er alle kanten mee uit hé

Fijne maandagavond nog
Groetjes

Gepost door: pcuser | 08-06-09

Hoi Elsjeuh Wok bereidingen lijken mij ook LEKKER! Ik ga daar eens mee beginnen.

Slaap lekker!

En nog veel studiegenot!

Groetjes

Gepost door: Rudi | 10-06-09

de wok Hallo,

m'n mama is "verliefd" geworden op mijn wokkunsten
moest voor examen een eenpansgerecht bereiden
en had voor cashewnoten met uien uit de wok gekozen
en m'n mama maar eten en de volgende dag op de weegschaal staan met een heel bang hartje
om dan toch blij te kunnen vertellen dat ze niet verdikt was
nu zit ik wel met een probleempje:
m'n wokpan is stuk :-( hij heeft een bolle "poep"
ben al blij dat hij het examen overleefd had want hij koste maar +/-€7
maar ik vraag me af voor 2 à 3 personen hoeveel een degelijke wokpan kost en waar je die kan kopen...
heb jij een idee???

groetjes olivia
ja ik had bio-organische vorige week vrijdag
heb een paar kleine flaters gemaakt
denk dat ik het kan rechttrekken met mn labo en biomoleculen

kan niet bedenken dat ik je op school al eens gezien heb
morgen nog labo microbiologie en overmorgen de twee labo's chemie en jij, ben jij er al vanaf????

Gepost door: olivia | 15-06-09

De commentaren zijn gesloten.