01-08-11

Zomers

Zomerse dagen vragen zomerse maaltijden... Heerlijk lichte dingen, waarbij we na de maaltijd gewoon verder kunnen genieten van het mooie weer. 

Deze week waagde ik mij aan rijst (al m'n hele leven hét hekelpunt in mijn "culinaire" creaties). Ik kreeg het receptje van een expert in de keuken, tevens frevent motorijder. Het kon dus niet mislukken... 

Ik deelde net mee dat rijst een probleem is bij mij. Na 2 jaar sukkelen schafte ik mezelf een rijstkoker voor de microgolfoven aan... Het succesverhaal was van korte duur, want bij het eerste gebruik liep het al mis! Met volle goesting in heerlijke rijst-volgens-de-regels begon ik toen aan het avontuur. Ik las de instructies grondig door en voerde ze plichtsgetrouw uit. De rijstkoker met water en rijst werd netjes in de microgolfoven geplaatst, de juiste tijd werd ingesteld, ... . Zelf kon ik op m'n gemakje in de zetel gaan zitten en nog even lezen. Vermoedelijk was ik heel aandachtig aan het lezen (zal wel geen cursus biochemie geweest zijn) ;-). Na een kwartiertje werden mijn reukreceptoren geprikkeld door een iets minder aangenaam geurtje... Voor ik het wist werd het volledige appartement verzadigd door aangebrande rook en een vréselijke geur! Juist ja, de rijstkoker kon ik gewoon verkoold uit de microgolfoven halen! 

NATUURLIJK ga ik mezelf in dit verhaal verdedigen, hoewel ik me geen illusies maak dat er toch bij enkelen onder jullie een glimlachje verschenen is. Lach maar... ;-) De hele historie was te wijten aan een slecht functionerende microgolfoven, echt waar! De microgolfoven werd in een mum van tijd "buitengesmeten" en vervangen door een schitterende combi-microgolfoven die sinds de dag van aankoop nog geen enkele dag vrijaf kreeg. 

 

Maar nu even terug naar de culinaire creatie van deze week: 

Saffraanrijst

Benodigdheden voor 4 personen: 

- 3 sjalotjes

- vetstof

- 75 g rijst per persoon 

- 1 blokje kippenbouillon (naar smaak: eventueel 2)

- 1/2 potje saffraan. 

Hoe gaan we te werk? 

- Versnij de sjalotjes fijn. 

- Doe vetstof in een kookpot en voeg hierna de fijngesneden sjalotjes erbij en laat die lichtbruin bakken

- Was de rijst (!) en voeg deze toe in de kookpot, waarbij de rijst regelmatig omgeroerd wordt. 

(Er is nog geen water in de pot, dus de rijst wordt als het ware gebakken)

- Voeg na een kleine 2 minuten water en de kippenbouillon toe en laat de rijst koken. Voor de kooktijd kijkt U op de verpakking van de gebruikte rijst. 

- Wanneer de rijst gekookt is, wordt de saffraan toegevoegd. Wees hierin matig! Saffraan is een kruid dat bij te veel toevoegen een "muffe" smaak aan het gerecht kan geven. 

- Serveer naar wens. 

 

Probeer het maar eens uit. Hieronder een fotootje van ons bord... Geserveerd met gestoomde jonge worteltjes en een stukje kip aan 't spit. 

Dikke kus 

Elsje

 

rijst, saffraan, sjalot, gekookt

Commentaren

Ochere, de rijstkoker al vandeneerste keer gesneuveld. Spijtig! Ga je een nieuwe kopen?

Gepost door: Tomf | 11-08-11

De commentaren zijn gesloten.