16-08-11

To plan or to stress

Als je volk over de vloer hebt, kun je voor jezelf de keuze maken: "Wil ik me voorbereiden?" of "Wil ik stressen?". Neem het van mij aan: het is een énorme boost voor je eigen productiviteit als je voor manier 1 kiest. Maar misschien weet je niet zo goed van aanpakken? Misschien ben je dan wel iets met mijn tips? Lees ze even door en probeer het maar eens uit. (Je hoeft niet te aarzelen om mij als proefpersoon uit te nodigen hé... )

BILD0486.JPG

Om te beginnen nodig je eerst je volk uit! Pas daar maar al mee op hé... Té kritisch volk is een bombardering van je zelfvertrouwen! ;-) Nu even serieus: het is geen slecht idee om na te denken over wie je vraagt. Vandaag de dag komen allergieën en overtuigingen (zoals het vegetarisme) vaak voor. Reken daarbij ook nog voorkeuren van je gasten en je hebt al enkele moeilijkheden om je menu op te stellen.

Om inspiratie op te doen hoef je niet veel moeite te doen. Als eerste kun je je boekenkast induiken en eens een kookboek bij de hand nemen. Ook al heb je alleen het kookboek van de "boerinnebond". Daar staat een schat aan informatie in om basiszaken te bereiden. Ben je vergeten waar je boekenkast staat, maar heb je de afstandsbediening van de televisie bij de hand? Dan ben je 9 kansen op 10 ook al uit de nood geholpen, want als je televisie aanzet, word je meestal overstelpt met kookprogramma's... De receptjes die daar klaargemaakt worden, vind je meestal terug op... juist ja: je laatste hulpmiddel: het internet!

Geen excuses dus: aan de slag! Kies maar uit!

Bij het opstellen van het menu denk je best aan enkele zaken:

- Wat lust mijn publiek? Wat zal in de smaak vallen? Hou er rekening mee dat er sowieso altijd dingen zullen zijn die iets minder geliefd zullen zijn bijsommige personen. Laat je dat niet tegenhouden, maar voorzie een subtiel alternatief...

- Denk misschien ook aan de kostprijs van je menu: 1 iets boven je budget kan er wel doorgaan, maarwees slim: combineer met goedkopere producten. Sowieso zal alles tot z'n recht komen.

- Het is héél belangrijk om aan je eigen gemak te denken! Of denk je dat je gasten het gezellig zouden vinden om een ganse avond naar jouw muren te zitten staren, terwijl jij het eten staat klaar te maken? Nee, hé... De gulden middenweg is: Een goed voorbereid aperitief met hapjes. Daarna kies je: een hoofdgerecht met wat extra werk OF een dessert met wat extra werk... Op die manier ben je zeker bij je gasten....

 

Heb je beslist wat je gaat klaarmaken? Stel dan een lijstje op met de zaken die je daarvoor nodig hebt... Werk per gerechtje en bekijk eens waar je zaken 2 maal nodig hebt. Bedenk ook tijdig waar je welke zaken gaat kopen... Kies voor een goed basisproduct, want het kan een cliché lijken: een goede basis is het halve werk!

De dag zelf zet je best de koelkast al op voorhand iets koeler. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar op dagen waarop je staat te kokkerellen voor een gans gezelschap, gaat de koelkastdeur merkelijk vaker open en dicht. Om de temperatuur in de koelkast aanvaardbaar te houden, kun je dus best voorbereid zijn! Tenzij je je gasten zo gauw als kijken naar huis wilt sturen met ongemakken, natuurlijk!

Persoonlijk schrijf ik steeds op voorhand op wat ik klaarmaak, de ingrediënten maar ook: welke schalen en materialen ga ik nodig hebben? Moet ik nog aan iets extra's denken? Bijvoorbeeld: schaaltjes om hapjes op te presenteren: heb ik er genoeg van. Als je jezelf hierop voorbereidt, dan kun je ook nog vooraf alternatieven zoeken. Je kunt bijvoorbeeld garnaaltjes in een witloofblaadje presenteren ipv in schaaltjes. Schaaltjes die je waarschijnlijk bij een ander hapjes nodig zult hebben...

DSC_0020.jpgIk kan nog heel wat uitbreiden, maar het meeste ontdek je zelf.

Moraal van dit verhaal is: wees voorbereid, dan heb je zelf iets aan je avondje en heb je geen

stress...DIkke kus

Elsjeuh

22:22 Gepost door Elsjeuh | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Hé Elsjeuh,je blogt opnieuw. Toevallig kom ik kijken of je nog niet opnieuw bent gestart...dus we zullen weer allerlei ideetjes kunnen op doen!! Succes met je blog!

Gepost door: magda | 02-09-11

Proficiat Elsbeth met je slagen. Nu ben je dietetiste! Oeps ik hoop dat dit woord er min of meer juist op staat ;-)
Veel succes met je job ook.
Groetjes XXX

Gepost door: Emmy | 03-09-11

Elsjeuh,nogmaals proficiat en wil je ook eens langs gaan bij mij om gelukwensen te ontvangen van bloggers? Misschien een woordje van dank naar hen!

Gepost door: magda | 03-09-11

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: plombier paris | 21-02-15

De commentaren zijn gesloten.