16-08-11

To plan or to stress

Als je volk over de vloer hebt, kun je voor jezelf de keuze maken: "Wil ik me voorbereiden?" of "Wil ik stressen?". Neem het van mij aan: het is een énorme boost voor je eigen productiviteit als je voor manier 1 kiest. Maar misschien weet je niet zo goed van aanpakken? Misschien ben je dan wel iets met mijn tips? Lees ze even door en probeer het maar eens uit. (Je hoeft niet te aarzelen om mij als proefpersoon uit te nodigen hé... )

BILD0486.JPG

Om te beginnen nodig je eerst je volk uit! Pas daar maar al mee op hé... Té kritisch volk is een bombardering van je zelfvertrouwen! ;-) Nu even serieus: het is geen slecht idee om na te denken over wie je vraagt. Vandaag de dag komen allergieën en overtuigingen (zoals het vegetarisme) vaak voor. Reken daarbij ook nog voorkeuren van je gasten en je hebt al enkele moeilijkheden om je menu op te stellen.

Om inspiratie op te doen hoef je niet veel moeite te doen. Als eerste kun je je boekenkast induiken en eens een kookboek bij de hand nemen. Ook al heb je alleen het kookboek van de "boerinnebond". Daar staat een schat aan informatie in om basiszaken te bereiden. Ben je vergeten waar je boekenkast staat, maar heb je de afstandsbediening van de televisie bij de hand? Dan ben je 9 kansen op 10 ook al uit de nood geholpen, want als je televisie aanzet, word je meestal overstelpt met kookprogramma's... De receptjes die daar klaargemaakt worden, vind je meestal terug op... juist ja: je laatste hulpmiddel: het internet!

Geen excuses dus: aan de slag! Kies maar uit!

Bij het opstellen van het menu denk je best aan enkele zaken:

- Wat lust mijn publiek? Wat zal in de smaak vallen? Hou er rekening mee dat er sowieso altijd dingen zullen zijn die iets minder geliefd zullen zijn bijsommige personen. Laat je dat niet tegenhouden, maar voorzie een subtiel alternatief...

- Denk misschien ook aan de kostprijs van je menu: 1 iets boven je budget kan er wel doorgaan, maarwees slim: combineer met goedkopere producten. Sowieso zal alles tot z'n recht komen.

- Het is héél belangrijk om aan je eigen gemak te denken! Of denk je dat je gasten het gezellig zouden vinden om een ganse avond naar jouw muren te zitten staren, terwijl jij het eten staat klaar te maken? Nee, hé... De gulden middenweg is: Een goed voorbereid aperitief met hapjes. Daarna kies je: een hoofdgerecht met wat extra werk OF een dessert met wat extra werk... Op die manier ben je zeker bij je gasten....

 

Heb je beslist wat je gaat klaarmaken? Stel dan een lijstje op met de zaken die je daarvoor nodig hebt... Werk per gerechtje en bekijk eens waar je zaken 2 maal nodig hebt. Bedenk ook tijdig waar je welke zaken gaat kopen... Kies voor een goed basisproduct, want het kan een cliché lijken: een goede basis is het halve werk!

De dag zelf zet je best de koelkast al op voorhand iets koeler. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar op dagen waarop je staat te kokkerellen voor een gans gezelschap, gaat de koelkastdeur merkelijk vaker open en dicht. Om de temperatuur in de koelkast aanvaardbaar te houden, kun je dus best voorbereid zijn! Tenzij je je gasten zo gauw als kijken naar huis wilt sturen met ongemakken, natuurlijk!

Persoonlijk schrijf ik steeds op voorhand op wat ik klaarmaak, de ingrediënten maar ook: welke schalen en materialen ga ik nodig hebben? Moet ik nog aan iets extra's denken? Bijvoorbeeld: schaaltjes om hapjes op te presenteren: heb ik er genoeg van. Als je jezelf hierop voorbereidt, dan kun je ook nog vooraf alternatieven zoeken. Je kunt bijvoorbeeld garnaaltjes in een witloofblaadje presenteren ipv in schaaltjes. Schaaltjes die je waarschijnlijk bij een ander hapjes nodig zult hebben...

DSC_0020.jpgIk kan nog heel wat uitbreiden, maar het meeste ontdek je zelf.

Moraal van dit verhaal is: wees voorbereid, dan heb je zelf iets aan je avondje en heb je geen

stress...DIkke kus

Elsjeuh

22:22 Gepost door Elsjeuh | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

15-08-11

Zoetemondjes

Dag lieve lezers!

De zomer staat in het teken van gezelligheid, vrienden, etentjes én ZONDIGEN... Al deze zaken waren het voorbije weekend het perfecte ingrediënt voor stuk voor stuk fantastische herinneringen. Zoals jullie weten staat mijn blogje in het teken van eten. Daarover wil ik wel iets delen met jullie... 

Ik deed het voorbije weekend een poging om enkele gasten tevreden te maken met een etentje. Jullie krijgen een voorsmaakje van ons desertje... Een bordje dat in de wereld van een dieet een vloek is, maar oh, zo héérlijk gezondigd... 

 

dessert, bord, thema: chocolade, zoete zonde

Mijn gasten kregen heel wat "zondes" te verwerken. Wat denk je terug te vinden op het dessertbordje? 

 

- Een self-made stukje appel-kaneelcake

- Eigenhandig gemaakt sneetje chocoladecake

- Een mini-éclair

- Een mini-soesje

- Zelfgemaakte Oufti

- Chocolademousse met een stukje chocolade met rijst. De chocomousse was niet zelfgemaakt, om de simpele reden dat ik het zelf zeker niet beter kan dan deze òverheerlijke zonde!! Knipogen

- Stukje chocolade met hazelnootjes

- Framboosjes

- Aardbeitjes

- Lekker frisse citroensorbet met een muntblaadje

 

Het hoeft niet gezegd dat het allemaal te veel was! Maar ja, probeer maar eens te selecteren met duizenden lekkere dingen in de wereld! 

Zoals ik al zei: ik had bezoek. Er werd meer gegeten dan alleen een dessert. Zelf zit ik graag bij mijn bezoek, babbel ik graag mee en maak graag plezier. Een beetje planning is dus geen overbodige luxe als je bezoek hebt! In een volgend blogje vertel ik jullie meer over het plannen van etentjes en geef ik jullie enkele tips mee! 

Verlekker maar verder op ons dessertbord'je'! 

Dikke kus 

Elsjeuh

01-08-11

Zomers

Zomerse dagen vragen zomerse maaltijden... Heerlijk lichte dingen, waarbij we na de maaltijd gewoon verder kunnen genieten van het mooie weer. 

Deze week waagde ik mij aan rijst (al m'n hele leven hét hekelpunt in mijn "culinaire" creaties). Ik kreeg het receptje van een expert in de keuken, tevens frevent motorijder. Het kon dus niet mislukken... 

Ik deelde net mee dat rijst een probleem is bij mij. Na 2 jaar sukkelen schafte ik mezelf een rijstkoker voor de microgolfoven aan... Het succesverhaal was van korte duur, want bij het eerste gebruik liep het al mis! Met volle goesting in heerlijke rijst-volgens-de-regels begon ik toen aan het avontuur. Ik las de instructies grondig door en voerde ze plichtsgetrouw uit. De rijstkoker met water en rijst werd netjes in de microgolfoven geplaatst, de juiste tijd werd ingesteld, ... . Zelf kon ik op m'n gemakje in de zetel gaan zitten en nog even lezen. Vermoedelijk was ik heel aandachtig aan het lezen (zal wel geen cursus biochemie geweest zijn) ;-). Na een kwartiertje werden mijn reukreceptoren geprikkeld door een iets minder aangenaam geurtje... Voor ik het wist werd het volledige appartement verzadigd door aangebrande rook en een vréselijke geur! Juist ja, de rijstkoker kon ik gewoon verkoold uit de microgolfoven halen! 

NATUURLIJK ga ik mezelf in dit verhaal verdedigen, hoewel ik me geen illusies maak dat er toch bij enkelen onder jullie een glimlachje verschenen is. Lach maar... ;-) De hele historie was te wijten aan een slecht functionerende microgolfoven, echt waar! De microgolfoven werd in een mum van tijd "buitengesmeten" en vervangen door een schitterende combi-microgolfoven die sinds de dag van aankoop nog geen enkele dag vrijaf kreeg. 

 

Maar nu even terug naar de culinaire creatie van deze week: 

Saffraanrijst

Benodigdheden voor 4 personen: 

- 3 sjalotjes

- vetstof

- 75 g rijst per persoon 

- 1 blokje kippenbouillon (naar smaak: eventueel 2)

- 1/2 potje saffraan. 

Hoe gaan we te werk? 

- Versnij de sjalotjes fijn. 

- Doe vetstof in een kookpot en voeg hierna de fijngesneden sjalotjes erbij en laat die lichtbruin bakken

- Was de rijst (!) en voeg deze toe in de kookpot, waarbij de rijst regelmatig omgeroerd wordt. 

(Er is nog geen water in de pot, dus de rijst wordt als het ware gebakken)

- Voeg na een kleine 2 minuten water en de kippenbouillon toe en laat de rijst koken. Voor de kooktijd kijkt U op de verpakking van de gebruikte rijst. 

- Wanneer de rijst gekookt is, wordt de saffraan toegevoegd. Wees hierin matig! Saffraan is een kruid dat bij te veel toevoegen een "muffe" smaak aan het gerecht kan geven. 

- Serveer naar wens. 

 

Probeer het maar eens uit. Hieronder een fotootje van ons bord... Geserveerd met gestoomde jonge worteltjes en een stukje kip aan 't spit. 

Dikke kus 

Elsje

 

rijst, saffraan, sjalot, gekookt